Sterfte door ongelukkige val in Drenthe gestegen

Het aantal mensen dat in Drenthe overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis is gestegen. Vorig jaar stierven in Drenthe 233 mensen op die manier, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is meer dan 2,6 keer zoveel als tien jaar geleden, toen stierven er in Drenthe 87 mensen na een ongelukkige val. In 2021 overleden 203 Drenten door een ongelukkige val, in heel Nederland waren dat ruim 6200 mensen.

Ouderen
Volgens het CBS hangt de stijging van het aantal fatale valincidenten samen met vergrijzing: er zijn meer ouderen dan tien jaar geleden. De stijging is vooral te zien bij mensen van 80 jaar en ouder en mensen die verzorgd worden vanwege dementie.
De mannen die vorig jaar door een ‘accidentele’ val omkwamen, waren gemiddeld 82 jaar oud, de vrouwen 87. Tien jaar geleden waren de gemiddelde leeftijden 79 en 86.
Een ongelukkige val is een ongeluk waarbij iemand onopzettelijk valt, struikelt of uitglijdt en binnen dertig dagen na de val overlijdt. Personen die met een vervoermiddel, bijvoorbeeld een fiets of scootmobiel, zijn gevallen zijn in deze cijfers niet meegenomen.

Bron: RTV Drenthe