Senioren wonen het liefst comfortabel en lang in hun eigen woning

Waar je ook in Nederland komt, je zult ervaren dat senioren het liefst zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Of dat nu in een mooie vrijstaande villa is, een appartement of een gelijkvloerse woning. Zelfstandigheid en mobiliteit staan hoog in het lijstje met voorwaarden waaraan een leefomgeving moet voldoen. Zowel in als buitenshuis willen ouderen zo comfortabel mogelijk leven en wonen.

Senioren langer zelfstandig
De tijd dat ‘oudjes’ of bejaarden zo snel mogelijk in een gelijknamig bejaardentehuis moesten gaan wonen ligt allang ver achter ons. Omdat de gemiddelde leeftijd van mannen en vrouwen lange tijd omhoog is gegaan houdt dat automatisch in dat veel senioren al dan niet samen langer in hun woning blijven. Hoewel het vaak niet meer nodig is blijven ouders vaak honkvast op dezelfde plek wonen, ook als de kinder allang het huis uit zijn en zelf een gezin gesticht hebben.

En als er kleinkinderen zijn, dan is het toch handig dat er altijd een logeerkamer voorhanden is. Daarnaast leven actieve en fitte ouderen graag comfortabel en zitten graag in een relaxfauteuil. Klik hier als je een nieuw zoekt. Bovendien laten senioren zich ook niet zomaar wegstoppen in een verzorgingstehuis zolang dat niet hoeft.

Inflatie
Nu ook de woningmarkt oververhit is en de appartementen en gelijkvloerse woningen niet voor het oprapen liggen, blijven senioren nog steeds langer in hun bestaande huis wonen. Het blijkt dat veel werkende ouderen de afgelopen jaren veel gespaard hebben. Dat ligt ook in de aard van de Nederlander. Er staan inmiddels miljarden op de bankrekeningen van de inwoners van Nederland. Dat geld brengt tegenwoordig echter geen positief rentebedrag op.

Slimme besteding voor senioren
Heb je een aanmerkelijke som op je bankrekening staan, dan moet je er zelfs boeterente over betalen. Daarnaast steekt ook het inflatiespook de kop op. Zo is het percentage in januari 2022 zelf opgelopen naar een nieuw hoogtepunt. Zo waren de consumentengoederen en -diensten maar liefst 6,4 procent duurder dan een jaar eerder. In december was de inflatie 5,7 procent.

De verdere stijging van de inflatie komt vooral door de prijsontwikkeling van energie en voeding. Wil je dus nieuwe meubels zoals een draaistoel of nieuwe bank kopen, twijfel dan niet te lang omdat je voor hetzelfde geld aan het eind van het jaar echt minder kunt kopen.

Verbouwen?
Sta je op het punt te verbouwen dan is het verstandig om snel te beginnen. Dit omdat ook de hypotheekrente aan het stijgen is en de prijs van grondstoffen nog steeds snel oploopt. Daarbij is het ook verstandig om te denken aan een duurzame investering zodat je kunt besparen op de energiekosten.

Energieprijzen
Als je nog gewoon gasverwarmd woont heb je de kans dat je in een gemiddeld huis nu per maand honderd tot het dubbele aan euro’s meer aan energiekosten kwijt bent. Voor het geld dat je bespaard kun je bijvoorbeeld een stel mooie sta op stoelen kopen voor jou en je partner als je éénmaal je huis volledig verduurzaamd hebt.

Meer maatregelen
Andere maatregelen die je kunt nemen zijn de aanschaf van een warmtepomp of het installeren van zonnepanelen. Deze energieopwekkers kun je ook prima aansluiten op een vloerverwarming. Heb je door het jaar veel zonneschijn dan heb je de kans dat je na verduurzaming zelfs geld terug krijgt omdat je veel stroom aan het energienet teruglevert.

Bron: Regio Online