Senioren gooien de heupen los om fit te blijven

Een combinatie van lichaamsbeweging, gezond dieet, goede controle van de hart- en vaatgezondheid en geheugentraining zou het denkvermogen van senioren verbeteren. Bij Vaart Welzijn in Assen zijn ze druk bezig om senioren aan het bewegen te krijgen. Bijvoorbeeld door wekelijkse sportlessen.

Bijna 400 senioren sporten wekelijks bij de faciliteiten van Vaart Welzijn. Vandaag zijn er gymnastieklessen en zang- en dansmomenten. Een kleine groep dames van rond de tachtig jaar oud doet een uur lang oefeningen. “Het samendoen is zo fijn”, vertelt de 79-jarige Hilda Harthoorn. Ze doet al vijftien jaar aan gymnastiek en is fit. “Ik denk dat ik daardoor soepeler blijf. Ik heb wel eens een schouderblessure gehad, maar ik kan nu weer heel veel dingen bewegen. Je durft ook beter. Je weet ook wat je wel en wat je niet kunt doen. Je let op je houding. Goed rechtop staan. Goed ademhalen. Niet naar beneden kijken. Daar wordt je altijd op gewezen. Dat heeft wel invloed op je.”

‘Bewegen is effectief’
“Door bewegen train je eigenlijk ook je geheugen”, merkt Esther de Hesse, coördinator seniorensport van Vaart Welzijn, op. “Je concentratie wordt beter, net als het verwerken van prikkels. Dat is echt een heel mooi effect van het bewegen.”

Het doel van Vaart Welzijn in Assen is zo veel mogelijk senioren aan het sporten krijgen. “Het bewegen is gewoon zo effectief voor het ouder worden”, legt De Hesse. “Je blijft lichamelijk en geestelijk gewoon veel gezonder. Het doet wat met mensen. Ook het contact onderling met elkaar is goed. Het stimuleert je hersenfunctie. Het maakt een stofje aan. Daardoor is het algemene welbevinden veel beter.”

‘Alles is weer soepel’
De dames gooien over met een bal, balanceren een kegel in hun hand en staan op één been voor de balans. Het bewegen is fijn, meent de 75-jarige Joke Blaauw. “Ik ben lekker een beetje opgewarmd, alles is weer soepel. Ik heb plezier gehad, dat vind ik ook belangrijk.”

Blaauw kreeg een paar jaar geleden een oogziekte en ziet nog slechts tien procent. Toch is ze blij dat ze mee kan doen. De andere dames helpen haar. “Ik merk wel dat het goed is voor mijn evenwicht. Buiten loop ik met zo’n blindentaststok. Dan merk ik wel dat je goed rechtop moet lopen en dat je je houding goed vast moet houden. Dat leren we hier ook en dat herinner ik me dan.”

Zingen en bewegen op je eigen manier
Vanochtend zijn er niet alleen gymnastieklessen. Een grote groep mannen en vrouwen zingt en beweegt op muziek. Op nummers als Het Dorp van Wim Sonneveld of I like the flowers gaan de deelnemers helemaal los. Zo ook de 68-jarige Hilda Raap die al veertien jaar aan de ziekte van Parkinson leidt. “Ik merk dat ik te weinig beweeg en dit is een hele leuke manier om te bewegen en zingen.”

Voordat Raap bij Vaart Welzijn startte, zat ze bij een koor in Zuidlaren. Daar kon ze niet meer meekomen omdat het tempo te hoog lag. “Als je het hier in Assen niet kunt bijbenen, dan doe je gewoon even niet mee. Dus dat is het leuke: dat je beweegt en zingt en het toch op je eigen manier kunt doen. En iedereen heeft wel wat hier. Ik wilde eigenlijk ook niet in beeld bij jullie, maar toen bedacht ik me dat ik dit nou eenmaal heb. Het spoort mensen misschien aan om ook zoiets te doen.”

Raap merkt dat het bewegen en meezingen op deze manier goed is voor haar. Dat ze minder stijf wordt doordat ze elke week meedoet aan de les. “Eigenlijk zou ik dit iedere dag een uur moeten doen”, vertelt ze lachend. “Het is heel belangrijk, want vaak heb je het idee dat je dingen niet kunt. Ik kan vaak niet lopen. Maar nu beweeg je toch.”

‘Gewoon doen’
“Het is echt heel goed. Voor je rug, voor je benen… Dus heel veel mensen moeten dit gaan doen”, lacht de 80-jarige Marie Starkenburg. Ook Harthoorn is het met haar eens. “Als ik naar mijn moeder kijk: die zat op deze leeftijd al stil in een donkerblauwe of -bruine jurk. En zoals je ziet gaan wij als jonge meiden onze gang. Je kunt veel meer dan je denkt. Gewoon doen. Allemaal doen.”