Leerzame en gezonde fietslessen voor senioren in Diever

In beweging zijn, genieten van de mooie Drentse natuur én in contact zijn met andere senior fietsliefhebbers. Gezellig en bovendien gezond. Voor wie dit als de perfecte combinatie klinkt, kan die zich aanmelden voor een speciale groep van Doortrappen Drenthe.

„We gaan in een groepje samen gezellig fietsen in Diever en omstreken. Onderweg leren de deelnemers meer over veiligheid op de fiets”, aldus de organisatie. De eerste tocht staat gepland op woensdag 6 april om 13.30 uur. Startlocatie is Hart van Diever. „Met deze recreatieve groep fiets je tien weken op woensdagmiddag een tocht. De afstand is in onderling overleg te bepalen. De tochten zijn mooie uitgezette fietsroutes vanaf de vaste startlocatie en tijdstip, zolang de weersomstandigheden dit toelaten.”

Lastige verkeerssituaties
Tijdens de route is er onderweg aandacht voor onder andere veilig fietsen in een groep, hoe je het beste op- en af kunt stappen, remmen, lastige verkeerssituaties en fietsen op een e-bike. Een presentatie van een e-bike-specialist, een fysiotherapeut gespecialiseerd in de geriatrie en een bezoek aan een lokale fietsenmaker zijn inbegrepen. Een medewerker van de Fietsersbond begeleidt de fietsclub deze 10 weken. Daarna kan de fietsclub zelfstandig voortbestaan.

‘Samen gezellig fietsen in een groep’ is een onderdeel van het programma Doortrappen in Drenthe . Doortrappen heeft als doel om senioren te stimuleren vaker te fietsen op een veilige wijze. Dit is tevens al enkele jaren speerpunt in landelijk en regionaal verkeersveiligheidsbeleid. Terwijl senioren met gezondheidsprogramma’s gestimuleerd worden om in beweging te blijven, is in ongevallencijfers een groeiend aantal ongevallen met de seniore fietser te zien. Doortrappen Drenthe is in het leven geroepen om daar verandering in te brengen. Het project bestaat uit diverse leerzame en leuke fietsactiviteiten voor senioren.

Beweegcoaches
Het programma Doortrappen wordt omarmd door de twaalf Drentse gemeenten en de provincie Drenthe. De fietsactiviteiten van het programma worden opgezet en georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond, in samenwerking met de Beweegcoaches Westerveld en andere partijen die betrokken zijn bij (veilig) fietsen in Drenthe.

Info: www.doortrappendrenthe.nl.

Bron: DvhN  |  Foto: Rob Gieling

Fietsclinic Doortrappen