Gekleurd Grijs: Culturele actiemaand voor senioren

In juni vindt de culturele actiemaand Gekleurd Grijs plaats. In heel Drenthe organiseren instellingen en kunstenaars bijzondere activiteiten voor senioren. Van workshops tango tot acteren en van schilderen tot zingen. Op www.gekleurdgrijs.nl zijn alle activiteiten te vinden.

Vrouwelijke kunstenaars in de geschiedenis
In de gemeente Hoogeveen bijvoorbeeld worden verschillende culturele activiteiten georganiseerd, maar ook lezingen en een voorstelling. Kunsthistoricus Margaret Breukink vertelt tijdens haar lezing ‘Onterecht over het hoofd gezien’ over vrouwen die een verrassende rol in de kunstgeschiedenis gespeeld hebben.

Onderduikersmuseum
Het onderduikersmuseum De Duikelaar in Nieuwlande vertelt het verhaal van de inwoners van het dorp die in de Tweede Wereldoorlog honderden onderduikers wisten te redden. In 1985 kreeg het dorp het Yad-Vashem-certificaat van de Israëlische regering. Door mee te doen aan Gekleurd Grijs wil het museum daar nog meer bekendheid aan geven. Niet alleen met lezingen, maar ook met een workshop waarin de deelnemers zelf hun eigen identiteit veranderen door het aanpassen van foto en gegevens. Iets wat ook de Nieuwlanders moesten doen. Ook wordt gedemonstreerd op welke wijze het museum leerlingen het verhaal met digitale middelen vertelt. Op de website van Gekleurd Grijs worden de verschillende activiteiten beschreven.

Actiemaand Gekleurd Grijs in juni
Voor de coronapandemie vond Gekleurd Grijs in april plaats. De actiemaand is dit jaar verplaatst naar juni. De organisatie hoopt dat ouderen er na een lange coronaperiode weer wat makkelijker op uitgaan. Dat senioren de gezelligheid weer opzoeken en met andere ouderen in kleine groepen weer deelnemen aan culturele activiteiten. De cultuursector heeft de doelgroep gemist.
De actiemaand is mogelijk dankzij bijdragen van de provincie Drenthe, Dagblad van het Noorden en RTV Drenthe.