Expeditie Nederland: eerste Knarrenhof van Drenthe

Ze zijn met een flinke opmars bezig: Stichting Knarrenhof. In heel Nederland worden deze ‘hofjes voor senioren’ gebouwd. Iedereen woont alleen. Maar toch ook een beetje samen. Het eerste knarrenhofje van Noord-Nederland ligt in Drenthe en staat in Emmen.

In de wijk Emmermeer staan 23 levensloopbestendige woningen. Eind juni zijn de eerste woningen opgeleverd en kregen de bewoners hun sleutel. Als wij gaan kijken, zitten sommigen nog tussen de verhuisdozen. Kamertjes worden nog afgetimmerd, spullen verhuisd en nieuwe keukens geplaatst.
In de knarrenhof wonen 42 mensen. De jongste is 57, de oudste 87. Eind 2019 ontstaan in Emmen concrete plannen voor een knarrenhof. Drie en een half jaar later zijn die plannen dus werkelijkheid. Bij de ingang van de hof hangt een plaquette met daarop de namen van alle eerste bewoners.

Plannen maken
Een deel van hen komt vandaag samen in het hofhuis. Een gezamenlijke ruimte waar de bewoners van alles kunnen organiseren. Ze maken plannen voor het inrichten van hun gezamenlijke hoftuin. Alle huizen grenzen aan die hoftuin. De een wil meer parkeerplekken, terwijl de ander meer groen wel ziet zitten. Afspraken zijn er gemaakt over hoeveel mensen het eens moeten zijn met de plannen.

Achter deze woonvorm zit Stichting Knarrenhof. Emmen is het achtste hofje. Ze denken groots, het liefst in elke wijk in Nederland een knarrenhof. Want er wonen al een paar jaar meer 50-plussers in Nederland dan mensen onder de vijftig. En we moeten allemaal steeds langer zelfstandig wonen. “Je hoeft hier niet met een teiltje onder de arm de hof door om je buurvrouw te wassen”, legt Peter Prak van de stichting uit. “Maar we willen wel dat je omkijkt naar elkaar. Even een boodschapje doen voor de buurvrouw. Aanbellen als je ziet dat de gordijnen halverwege de ochtend nog dichtzitten terwijl iemand normaal altijd voor achten wakker is. Zulke dingen.”

De hovelingen komen uit het hele land, maar ook gewoon uit Drenthe en Emmen zelf. We maken onder andere kennis met westerlingen Jos en Marijke, maar ook met Peter Opdam en Roely Hubert die ons rondleiden door de tuin.

Terugkijken kan via deze link.

Bron: RTV Drenthe / Foto: Edwin van Stenis