De Herbergier in Assen als kleine knusse plek voor mensen met dementie

Assen krijgt een bijzonder woonproject voor ouderen met dementie. Aan de Molenstraat opent volgende week – na een jaar bouwen – de Herbergier, een kleinschalige voorziening waar demente ouderen in alle vrijheid kunnen wonen. Al is het dan wel onder toeziend oog van de herbergiers Marianne Grimberg (57) en John Smit (55), die er zelf ook gaan wonen.
Het echtpaar is de ‘rots in de branding’ voor de dementerenden, die er hun nieuwe thuis moeten vinden. Het principe van de Herbergier is de mensen met geheugenproblemen er in alle vrijheid te laten wonen, dat ze vooral dingen doen die ze graag willen en kunnen, en vooral niet de deur op slot.

‘Alles kan, niks moet’
“We willen de mensen actief houden, da’s gezond. Ze met hun talent bezig laten zijn. Als ze graag meehelpen in de keuken, met boontjes doppen, aardappelen schillen of wat dan ook, dat kan. En als ze bezig willen met andere activiteiten, zoals bloemschikken, dan regelen we dat. Willen ze lekker in de huiskamer hangen, een spelletje doen, dat kan allemaal. Maar niks moet”, vertelt Marianne Grimberg.
Ook hoeven de bewoners zich niet aan een strak dagritme te houden. Zo is er bijvoorbeeld ontbijt van acht tot tien, waarbij ze kunnen aanschuiven wanneer ze willen. “Nee, vergelijk het niet met een zorghotel, je wordt hier niet alleen maar in de watten gelegd. We willen de mensen wel actief houden. Maar heb je een keer zin in uitslapen, of wil je ontbijt op bed, dan kan dat geregeld worden. Flexibiliteit is een groot goed, en onze medewerkers passen zich aan de mensen aan. Het gaat om maatwerk. Alle bewoners die hier komen te wonen moeten zichzelf kunnen zijn, het gaat om hun welzijn”, aldus Grimberg.

Zeventien appartementen
De kleinschalige woonvoorziening telt zeventien appartementen, met alles erop en eraan, behalve dan een eigen keuken. Want een eigen potje koken, dat is er niet meer bij. “Da’s te gevaarlijk met mensen met dementie.” Twee appartementen in het complex zijn geschikt voor echtparen. De achttiende woonplek, achterin het complex op de begane grond, die is bedoeld als dienstwoning. Daar woont het Herbergiers-koppel zelf in.

Nieuw zorgavontuur
Voor Marianne Grimberg en John Smit begint met de Asser Herbergier ook een nieuw avontuur. Zij komt uit het speciaal onderwijs en hij is een ervaren wijkverpleegkundige. “En dat laatste is ook een vereiste, wil je zo’n speciaal woonproject runnen. Want je moet wel ervaring hebben met de zorg en met verpleging. Anders kun je niet als beheerderspaar een Herbergier runnen”, aldus John.
Voor Assen is het fenomeen Herbergier iets nieuws, en dat geldt voor de hele regio Noord-Drenthe en ook Groningen is nog maagdelijk. Maar het kleinschalige zorgconcept van de Herbergier heeft zich al flink verspreid over het land. Zo zijn er de afgelopen vijftien jaar inmiddels meer dan veertig opgezet, waarvan twee in Zuidoost-Drenthe, eentje in Gees en eentje in Emmen.

Werk aan winkel
Het Herbergierspaar kijkt ernaar uit dat ze, na een jaar wachten op de nieuwbouw, komende week eindelijk met zorg aan de slag kunnen. Maar voordat de eerste bewoner op 1 juni z’n appartement kan betrekken, is er nog heel wat werk aan de winkel. Rondom het wooncomplex krioelt het van de werkbusjes. Binnen is het dan ook nog één en al bedrijvigheid met schilders, stucadoors, elektriciëns, en liftmonteurs. En buiten is de toekomstige tuin nog een zandvlakte. “Maar het tuinontwerp is klaar, en voor je het weet is het hier straks mooi groen.”
Marianne en John storten zich maar eens op het bevrijden van de keuken in de gezamenlijke kook- en eetruimte. Die staat namelijk nog compleet ingepakt in plastic ter bescherming tegen verfspetters. En de toekomstige knusse huiskamer is nog altijd het decor van een rommelig bouwvakkershok met dito koffietafel. Over een week zal de aanblik totaal anders zijn. Want het nieuwe meubilair is in aantocht, en dan kan de definitieve inrichting en gezellige aankleding beginnen.

Een hele familie erbij
Over vier maanden denken ze dat de Asser Herbergier ‘volzit’. “We hebben nu vier appartementen verhuurd, maar in september zullen ze allemaal bezet zijn”, zo verwacht John. Ondertussen staat het tienkoppige personeel, met kok, gastvrouw, verzorgenden en helpenden, in de startblokken om de toekomstige bewoners aan de Molenstraat een ‘nieuw warm thuis’ te geven.
“En dat is niet zomaar even een appartement verhuren hoor”, zegt Marianne. “Daar gaat een heel proces aan vooraf met de familie van de dementerende. Ze vertrouwen immers wel iemand van hun dierbaren toe aan ons. Daar worden heel wat gesprekken over gevoerd, waarbij we vaak ook van alles over de familie te weten komen. Dat zijn intensieve processen. Ik kan wel stellen dat we met dit woonproject een hele familie erbij krijgen, en dat is mooi.”

Bron: RTV Drenthe / Foto: Margriet Benak

De Herbergier in Assen