Sinds 1994 is er in Zuidlaren een KBO-afdeling die deel uitmaakt van de landelijke KBO-PCOB. De grootste seniorenorganisatie van Nederland.
KBO-PCOB maakt zich sterk voor een samenleving waarin senioren volwaardig kunnen meedoen en mensen omzien naar elkaar. Zij draagt bij aan een krachtige positie van senioren en maakt zich daar sterk voor, zowel op landelijk als op provinciaal en gemeentelijk niveau.
De speerpunten van het beleid zijn: Wonen, Welzijn en zorg, Veiligheid, Koopkracht, Digitalisering en Zingeving.
Onze afdeling, KBO Zuidlaren, telt op dit moment ruim 100 leden uit vooral Zuidlaren, Assen, Annen en Vries. We organiseren maandelijks van september t/m maart op de tweede vrijdagmiddag van de maand een bijeenkomst in de zijzaal van de kerk. Hiervoor wordt meestal een spreker uitgenodigd. De onderwerpen zijn zeer divers. De middagen van 14.00 – 16.30 uur zijn gezellig en informatief en het contact met gelijkgezinde leeftijdgenoten ervaren veel leden als erg prettig. In het uitgestrekte gebied waar onze leden wonen is dit contact niet zo vanzelfsprekend. Ons winterprogramma sluiten we af met een dagtrip in april. Incidenteel wordt nog een middagexcursie georganiseerd. 10x per jaar wordt het tijdschrift KBO-PCOB magazine thuisbezorgd.
Ook kunnen leden profiteren van diverse acties met een aantrekkelijk financieel voordeel (bv. Zilveren Kruis zorgverzekering, energiecontract en diverse interessante aanbiedingen).