We gingen op bezoek bij Pater Hugo

Op dinsdag, 17 mei, hebben we na lange tijd weer met elkaar kunnen genieten van een uitstapje. Om half negen vertrokken we met drie auto’s naar het dorpje Warfhuizen in het noorden van de provincie Groningen.

De activiteitencommissie had een bezoek geregeld aan de Kluizenarij Onze Lieve Vrouwe van de Besloten Tuin te Warfhuizen. Deze oude kerk werd in 2001 omgebouwd in een traditionele kluizenarij met kapel. Ik was onder de indruk toen ik het kerkje betrad, een bijzonder warme, sacrale sfeer. Pater Hugo ging voor in de H. Mis en ik genoot van het Latijn, bekend van vroeger en het door de KBO’ers meegezongen Kyrië, Gloria, Sanctus en Agnus Dei. Afwisselend werden bekende Marialiederen gezongen.

Het was voor mij een oase van heilige rust, met getjilp van mussen op het dak en in de wind wiegende takjes tegen het raam. Bijzonder en ontroerend waren de mooi gezongen Misgebeden van Pater Hugo. Na de H. Mis hebben vijf van onze leden meerstemmig het Avé Maria gezongen, waar Pater Hugo en de deelnemers van hebben genoten.

Pater Hugo vertelde dat zijn kluizenarij eigenlijk een klooster is met slechts één monnik. Als kluizenaar heeft hij de gelofte afgelegd om zijn leven aan God te wijden door gebed en beschouwing. Nadat het beeld van de maagd Maria, ‘de bedroefde moeder; werd geplaatst, kwamen er op onverklaarbare wijze steeds meer mensen naar Warfhuizen, die duidelijk door het Mariabeeld werden getroffen.
Het kerkje veranderde langzamerhand in een bedevaartsoorden werd na verloop van tijd ook als zodanig erkend. De toeloop neemt elk jaar toe en de bedevaartgangers komen van steeds verder weg.

Duidelijk onder de indruk van wat we gezien en beleefd hadden vertrokken we naar boerderij Verhildersum, waar we heerlijk met de zon op het boerenterras verrast werden met koffie met koek en appelgebak.

Rond half 1 hebben we de bedevaart afgesloten. In september gaan we met elkaar een bezoek brengen aan de forensisch psychiatrische kliniek ‘Dr. S. van Mesdag’ in Groningen.

Hans Greuter