Interessante lezing over de Hannekemaaiers

Wij hebben 26 mensen mogen verwelkomen op woensdagmiddag 11 mei.
De heer van Veen heeft op een prettige wijze ons verteld hoe in het verleden mensen zich over onze wegen verplaatsten, woonden en werkten.

Hij begon zijn verhaal over de Roma’s en de Sinti’s (zigeuners is denigrerend dus niet meer te gebruiken). De Roma’s komen uit India en de Sinti’s uit de provincie Sindh in Pakistan. Daarnaast zijn er nog veel andere groepen.
Ongeveer duizend jaar geleden zijn ze als slaaf in het noorden van Afrika en in (Oost) Europa terecht gekomen. Ze zijn muzikaal. We kennen allemaal wel het Rosenberg Trio en Malando en zijn orkest.

De hannekemaaiers kwamen in de 19e eeuw vanuit het grensgebied met Duitsland naar voornamelijk het oosten en noorden van Nederland om seizoenswerk te doen zoals maaien en oogsten. In Duitsland was erin die tijd meer armoede.
Tegelijk met de hannekemaaiers kwamen ook de “kiepkerls”.
Zij droegen kisten met bijvoorbeeld stoffen, garen en huishoudelijke benodigdheden op hun rug en gingen hier de huizen en boerderijen langs om hun waar te verkopen.
Later begonnen zij kleine winkeltjes en nog later zijn hier warenhuizen als C&A Brenninkmeijer en Vroom en Dreesmann uit ontstaan.

Toen het in Duitsland beter ging kwamen de Hannekemaaiers en de Kiepkerls niet meer. De enkelen die nog wel rondtrokken gingen langzamerhand gebruik maken van een woonwagen.
De grote groei van woonwagenbewoners begon toen gemeenten, de inwoners die overlast gaven, een woonwagen gaven met als voorwaarde dat zij uit de gemeente zouden vertrekken en niet meer zouden terugkomen.
Dit was rond 1900. Het aantal woonwagens steeg toen heel snel.
De oorsprong van de meeste woonwagenbewoners ligt dus gewoon in Nederland en het zijn meestal geen Roma’s of Sinti’s.
Nu ziet men in de Nederlandse gemeenten nog kleine woonwagenkampjes waar 4 of 5 wagens kunnen staan en er sanitaire voorzieningen zijn.

Het was een gezellige en leerzame middag.