Ledenbijeenkomst 29 april 2022

Op deze ledenbijeenkomst van de KBO kwam brandveiligheid in en rondom het huis aan de orde. Hiertoe was aanwezig mevrouw Annet Hulshof van de veiligheidsregio Drenthe.

De secretaris Bertus Hoge opende de bijeenkomst en sprak zijn teleurstelling uit over de geringe opkomst. Van de 145 leden waren slechts 20 aanwezig.

Ze begon haar verhaal door te stellen dat in Nederland 1 op de 65 mensen wel eens een brand meemaakt. Bij een brand is ook vaak sprake van menselijke verwondingen of overlijden, om nog maar niet te spreken over de materiële schade.

Wat is brand?

Voor een brand zijn 3 dingen nodig:

 • Zuurstof: nodig om het vuur te laten ontstaan, dat zit in de lucht dus altijd aanwezig
 • Temperatuur, er moet een voldoende hoge temperatuur zijn
 • Brandbare stof, vrijwel alles wil branden, als de temperatuur hoog genoeg is.

Rook ontwikkelt zich snel en stijgt op in de ruimte, richting het plafond. Daarom moet een rookmelder aan het plafond zijn bevestigd, minimaal 30 cm uit de wand. Alleen als hij op de goede plek hangt (dus niet tegen de wand of op een kast) geeft een rookmelder binnen 13 a 14 seconden een melding.

De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van een brand ben je in de meeste gevallen zelf:

 • Vlam in de pan
 • In slaap vallen tijdens het roken
 • Stof in een wasdroger, computer en eigenlijk alle elektrische apparaten.
 • Lampjes en dan vooral gloeilampen en halogeenlampen (worden erg heet) dicht bij brandbare spullen
 • Kaarsen bij een gordijn
 • Opladen van mobile telefoons en e-bikes.

Ten aanzien van het opladen:

 • Opladen doe je bij voorkeur overdag als je er bij bent
 • Accu vol? Stekker uit het stopcontact
 • Lees altijd de gebruiksaanwijzing en dan met name het punt ten aanzien van het opladen
 • Mobiele telefoon dus niet ’s nachts opladen met het apparaat onder je kussen!
 • Maak een vaste gewoonte van het opladen, bijv. na het eten en accu vol? Stekker uit de lader.

Kleine brandjes zijn te blussen met een branddeken, die je echter niet als een tafellaken over de brandt spreidt, maar pak de deken aan de beide punten en dek hem over de brand, terwijl je zelf achter de deken blijft staan.

Bij een grotere brand, bij veel rookontwikkeling of een batterij-/accubrand, verlaat de ruimte, sluit de deur en bel vanaf een veilige plek 112 om de hulpdiensten te waarschuwen. Beantwoord de vragen die de centralist(e) stelt..

In het geval er een vlam in de pan slaat is het belangrijk de pan af te dekken met een passende deksel. Schakel de warmtebron uit en zet ook de afzuigkap uit. Laat de pan staan totdat deze helemaal afgekoeld is.

Gooi  NOOIT water op brandend vet en loop niet met een hete pan.

In het geval van brand is het ook zeer belangrijk binnendeuren en ramen gesloten te houden en de woning zo snel mogelijk te verlaten door zo laag mogelijk bij de grond te blijven (kruipen), de rook stijgt immers.

De grootste overlevingskans bij brand zijn rookmelders en dichte deuren. Met voldoende rookmelders en gesloten deuren heb je misschien wel 10 minuten de tijd om veilig het huis te verlaten, terwijl met de binnendeuren open je waarschijnlijk niet eens 3 minuten de tijd hebt.

Rookmelder

Een rookmelder is in feite een waakhond in jouw huis. Deze bevestig je aan het plafond met behulp van de meegeleverde schroefjes of met montagekit. Dubbelzijdig plakband is minder geschikt, omdat dit in de tijd niet vast blijft zitten.

Een rookmelder komt minimaal 30 cm uit de wand en vooral niet in de buurt van een stoombron (douche of kooktoestel). Onderhoud pleeg je door de melder schoon te houden (vooral stof) en een keer per maand testen door op de testknop te drukken. Als de rookmelder geen alarmsignaal geeft of als de rookmelder een waarschuwingspiepje laat horen, dan zal de batterij moeten worden vervangen of de hele rookmelder.

Vanaf 1 juli is het wettelijk verplicht rookmelders op te hangen op iedere verdieping in de vluchtroute. Dus kijk in jouw huis wat de vluchtroute is. Daarnaast kun je ook rookmelders ophangen in ruimtes die niet op de vluchtroute liggen, maar wel een risico vormen, bijv. de slaapkamer, een ruimte waar een verwarmingstoestel hangt etc.

De nieuwste rookmelders hebben een batterij die 10 jaar meegaat.

Overige

Als u zuurstof in huis hebt is het zeer belangrijk dit te vermelden bij een calamiteit/brand, opdat de hulpverleners/brandweer tijdig de nodige maatregelen kunnen treffen. Door aanwezigheid van extra zuurstof zal een brand zich namelijk snel explosief kunnen uitbreiden.

Belangrijke websites zijn:

www.CO-wijzer.nl

en

www.rookmelders.nl

Alle aanwezigen krijgen nog een presentje mee naar huis in de vorm van een tasje met nuttige informatie en een schoenlepel waarmee men staande de rookmelder kan testen door op de testknop te drukken met behulp van het knopje aan het uiteinde van de schoenlepel.

Bertus Hoge bedankt Annet Hulshof voor haar boeiende en leerzame lezing en beklemtoont nogmaals het spijtig te vinden dat niet meer leden de weg naar de Noorderbreedte hebben gevonden deze middag.

Als blijk van waardering overhandigt hij haar een bos bloemen.

Tot slot

Bertus Hoge vermeldt nog even dat de busreis in verband met de te geringe belangstelling niet doorgaat en wijst nog even op de fietstochten in juni en augustus. Nadere info hierover volgt op een later tijdstip in de nieuwsbrief.

Hij bedankt de aanwezigen voor hun aandacht en aanwezigheid en wenst ze wel thuis.